DE BRUYNE JOSEPHUS (1858-1906)

Hij is geboren op 26 januari 1858 in Temse op de Oostberg. Dit is de oude weg tussen Temse en Steendorp.

Screen Shot 01-16-18 at 02.40 PM

Op de kaart zie je de ‘Oostbarm’ tussen Temse en Steendorp

Zijn vader Karel Lodewijk De Bruyne was dagloner en zijn moeder Maria Reyniers huisvrouw. Hij was dertig en zij tweeëndertig.

18580126 - GA-

Geboorteakte van Josephus De Bruyne

Zoals vele van zijn leeftijd- en buurtgenoten gaat hij in het ‘gelaag’ werken, hard labeur in de steenbakkerijen van Steendorp. Maar de liefde doet het werk verzachten. Hij leert hier Maria Van Assche uit Bazel kennen en treed met haar in het huwelijk in 1878. Hier lees je meer over het gezin De Bruyne-Van Assche.

Op de geboorteakte van zijn eerste kind, Melania Maria Magdalena, staat dat hij ‘polderwerker’ is. Polderwerkers zijn arbeiders die werkzaam zijn bij het bedijken en inrichten (zeg droogleggen) van de polders. Lees hier meer over polderwerkers. Op dat ogenblik wonen ze in Bazel, het geboortedorp van Maria.

In 1880, bij de geboorte van zijn tweede kind, woont hij met zijn gezin terug op de Oostberg en is hij arbeider. Daar blijven ze een goede tien jaar wonen. In 1894 wordt zijn tiende kind geboren en is het gezin verhuist naar Burcht. Jef is ondertussen ‘vuurstoker’. Hij wakkert het vuur aan op stoomboten. Waarschijnlijk was hij in dienst van de ‘Schelde en Rupel’, een stoombootbedrijf dat een veerdienst verzorgde tussen Temse en Antwerpen met de zogenaamde ‘Wilford’boten. Hier lees je meer over de geschiedenis van deze rederij.

Het harde leven in het ‘gelaag’ en later in de buik van de stoomboten (en misschien ook het harde werk met zijn tien kinderen) eiste zijn tol. Jef sterft op 24 september 1906, amper 48 jaar oud. Hij woont dan met zijn familie op het Vlaams Hoofd in de Van Rijswijckstraat 29. Het is zijn zoon Frans die, samen met de veldwachter Charles Verrijt, het overlijden gaat aangeven.

19060924 - OA

Overlijdensakte

Je kan hier het bidprentje van Jozef zien: 19040926 – BP. Merk hoe men zijn naam hier schrijft als De Bruin.

Van Rijswijckstraat - Vlaams Hoofd

De Van Rijswijckstraat op het Vlaams Hoofd is de schuine straat die van het station naar het de T van Tête-de-Flandre loopt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s