DE BRUYNE THEOPHIEL (1883 – 1973)

Op 11 januari 1883 om 19.00 uur wordt Theophiel De Bruyne geboren als derde kind, eerste zoon, in het gezin van Jozef De Bruyne en Maria Van Assche. Op dat ogenblik woont het gezin nog in Temse op de Oostberg. In de geboorteakte lezen we dat  zijn vader, Jozef De Bruyne, niet kan schrijven en dus niet mee ondertekent.

 

18830111 - Geboorteakte

Geboorteakte van Theophiel De Bruyne

Begin jaren negentig van de negentiende eeuw verhuist het gezin van Temse naar Burcht en later naar het Vlaams Hoofd, wat toen nog tot Zwijndrecht behoorde. Daar ontmoet hij net na de eeuwwisseling Joanna Panis. Zij huwen op 3 oktober 1903. Om halfzeven ’s ochtends (!) staan zij al voor burgemeester Alfons Van Goethem van Burcht om elkaar het ja-woord te geven. In de huwelijksakte staat dat Rosalia Ogiers, de moeder van de bruid, een herberg had in Burcht. De kans is dus zeer groot dat Fiel regelmatig een pint ging pakken bij zijn toekomstige schoonmoeder en daar verliefd werd op haar dochter. Ze zijn wel moeten trouwen, want op 7 januari 1904 (drie maand na het huwelijk) wordt hun eerste kind Jozef De Bruyne al geboren.

De huwelijksakte wordt nu wel mede-ondertekend door Jozef De Bruyne. Hij heeft dus ondertussen leren schrijven!

19031003 - HA

Huwelijksakte van Theophiel en Joanna

Na Jozef volgen nog 7 kinderen: Maria Alice, Rosalia Suzanna, Magdalena, Roger Frans, Julius Theophiel, Emma Josephina en Armand.

Het noodlot slaat echter toe. Rosalia Suzanna, geboren op 19 juni 1911, sterft al na twee maanden op 30 augustus 1911.

Net voor de Eerste Wereldoorlog woont het gezin in de Verviersstraat 9 op het Antwerpse Zuid, waar Magdalena en Roger geboren worden. Van hier uit emigreert het in 1914 naar Nederland, op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij komen eerst in Kruiningen terecht en gaan daarna, waarschijnlijk per boot, naar Dordrecht, waar het schip afmeert in de Kalkhaven. Daar zullen zij gedurende de oorlog verblijven, wat niet belet dat er nog twee kinderen geboren worden, Jules en Emma. De Nederlandse ambtenarij vindt dat er puntjes op de y moeten worden gezet. Sindsdien zal Jules De Bruijne ook steeds zijn naam met gestipte ij schrijven. Na de oorlog keren zij terug naar Antwerpen, waar de jongste zoon geboren wordt, Armand.

Meer over het gezin vind je hier.

1954 wordt voor Theophiel een zwart jaar. Op 6 februari overlijdt zijn zoon Roger in Mont-sur-Meuse en een maand later, op 3 maart, sterft zijn vrouw Joanna.

Hij gaat dan inwonen bij zijn dochter Magdalena en schoonzoon Modeste Borremans op Linkeroever. Als een echte patriarch ziet hij hier hoe zijn familie trouwt, sterft en uitbreidt. Als mijn berekeningen kloppen, krijgt hij na het overlijden van zijn Joanna nog 19 achterkleinkinderen. Elk jaar rond zijn verjaardag gaf hij een feest voor zijn nazaten, en dan zat hij glunderend midden zijn geliefde familie.

66

Theophiel op één van zijn feestjes tussen zijn schoondochter Stella (l) en zijn dochter Emma (r)

Hij sterft op zondag 30 december 1973 vredig op 90-jarige leeftijd bij zijn dochter Magdalena. Hij wordt begraven op zaterdag 5 januari 1974. Zijn kroost heeft die dag op gepaste wijze van hem afscheid genomen, met een maaltijd in een bekend Antwerps restaurant!

FOTO’S VAN THEOPHIEL DE BRUYNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s